Uppvärmning & Nedvarvning

Vikten av uppvärmning, nedvarvning och ökning av kedjor.

Vi kan verka nitiska när det kommer till dessa punkter, och ärligt så är det inte bara som det verkar utan det är så det är 😉

Detta gäller först och främst dw/wp men kan självklart appliceras på annat. Att vi vill att alla hundar ska vara uppvärmda innan man sätter igång med själva dragandet beror på att en ouppvärmd muskel kan inte utföra arbetet så optimalt som möjligt. En muskel som inte är uppvärmd kan varken tillgodose sig energi och näring, än mindre göra sig av med slaggprodukter fullt ut. En sån muskel mår inte så bra! Hundar är ju något dumma när det kommer till att känna sin egen kropp, de forcerar mer än gärna den känslan av obehag om kontentan är att göra människan glad.

Jag tror ni förstår vad jag vill komma.

En muskel har alltid ett ursprung och ett fäste. Ofta är ursprung och fäste i form av en sena. En sena är seg som satan men ack så oelastisk. Om vi på dessa senor appliceras en ouppvärmd och stel muskel så kan det gå illa, riktigt illa.

När vi värmer upp får vi igång blodcirkulationen och på så sätt ökar vi syresättningen till muskeln och deras förmåga att göra sig av med slaggprodukter. I och med den ökade blodcirkulationen ökar vi värmen i muskeln och den mjukas upp och förlängs. Den kan nu jobba under så optimala förhållanden som möjligt.

När vi sedan kopplar på våra kedjor ska musklerna jobba. De spänns och slappnar av om vartannat. Det finns alltid en viss spänning i en muskel, denna spänning ökas på iom träningen.

Om man då efter träningen kopplar av kedjorna och skippar nedvarvning så har vi en muskel som inte har fått göra sig av med det slagg som bildats. Vi får då en muskel som är full med slaggprodukter och den kan inte tillgodose sig den näring den behöver.

För det är ju faktiskt så att man under träning bryter ner muskeln för att den sedan repareras under vila. Detta blir till en ond cirkel där man bryter ner den men ger den inte möjlighet till att repareras och växa, inte på ett optimalt sätt.

Samma gäller vid ökning av vikt men då under en längre period.

Detta är väldigt basic, men vill ni ha djupare information så är det bara att säga och läs gärna vårt infoblad

Kram på er!

Johanna, Weightpull Göteborg

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: